Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις για το εξώδικο Μπέου

Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις Συντακτών της χώρας (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, ΕΣΠΗΤ) καταδικάζουν απερίφραστα την πρωτοφανή, για τα δημοσιογραφικά χρονικά, κίνηση του Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου να επιβάλλει, με εξώδικο, στα ΜΜΕ της πόλης του τον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογούν το περιεχόμενο και τις πηγές των δημοσιευμάτων τους. Η απειλή ένδικων μέσων δεν είναι παρά μια παρελκυστική ενέργεια, χωρίς πρόδηλη νομική βάση και έχει ως στόχο τον εκφοβισμό των ΜΜΕ αλλά και φορέων απόψεων, που δεν είναι της αρεσκείας του.

Με δεδομένο, ότι το φαινόμενο των καταχρηστικών αγωγών, διεθνώς γνωστό ως SLAPP’s, έστω και ως απειλή, λαμβάνει και στη χώρα μας ανησυχητικές διαστάσεις και αποτελεί μείζονα σύγχρονη πρόκληση για την ελευθερία του Τύπου, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς τα μέλη μας, τις ιδιοκτησίες των ΜΜΕ αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο τα εξής:

Þ Η ελεύθερη άσκηση της δημοσιογραφίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και προστατεύεται από διεθνείς Συνθήκες. Οι δημοσιογράφοι έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να αξιολογούν τις πηγές τους και να μην τις γνωστοποιούν, αν το κρίνουν απαραίτητο.

Þ Οι δημοσιογραφικές πηγές προστατεύονται ως στοιχείο της δημοσιογραφικής ελευθερίας και η προστασία αυτή είναι απαραβίαστη και αδιαπραγμάτευτη σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΥ – ΝΗΣΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Επικαιροποίηση στοιχείων μέλους
Είστε μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ; Επικαιροποιήστε τα στοιχεία σας!
ΕΣΗΕΜ-Θ | Επικαιροποίηση στοιχείων μέλους

When an unknown printer took a galley and scrambled it to make specimen book not only five When an unknown printer took a galley and scrambled it to five centurie

Επικοινωνία

Στρατηγού Καλλάρη 5, 54622, Θεσσαλονίκη

2310 243 572

info@esiemth.gr

esiemth.gr